BIO lila hagyma. Felhasználása a konyhában: Nyersen: salátákban, szendvicsekben, zsíros kenyéren – nem csíp, hanem frissít Savanyítva: ecetes lila hagyma – gyors savanyúság húsok mellé Sütve, karamellizálva: édes ízű köretként, pizzára, tésztákra Főzve: levesek, raguk, mártások ízesítésére – színe főzéskor elhalványul
BIO pasztinák. A pasztinák (más néven paszternák) egy édeskés, aromás gyökérzöldség, amely sokoldalúan felhasználható a konyhában. Felhasználási módok: Levesekhez: Húslevesek, zöldséglevesek ízesítésére kiváló. Gazdag, diós ízt ad az alaplének. Püréként: Burgonyával vagy önmagában főzve, vajjal és fűszerekkel krémes köretként tálalható. Sült zöldségként: Szeletelve, olívaolajjal és fűszerekkel sütve remek köret húsok mellé. Rakott ételekben: Zöldséges rakottasokhoz, például mátrai borzaska szerű fogásokhoz is használható. Vegán és vegetáriánus fogásokban: Bablevesekhez, fasírtgolyókhoz, zöldséges krémlevesekhez is jól illik. Előnyei: Édeskés, telt íze van, amely a sárgarépánál aromásabb, a fehérrépánál lágyabb. Kiváló alternatívája lehet a sárgarépának, zellernek vagy petrezselyemgyökérnek. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt egészséges választás.
Szárított babérlevél 10 g-os kiszerelésben. Felhasználása Levesekhez: húsleves, zöldségleves, raguleves Pörköltekhez és főzelékekhez: marhapörkölt, lencse- vagy babfőzelék Savanyúságokhoz: ecetes uborka, paprika, cékla Mártásokhoz: paradicsomos vagy tejszínes szószokhoz háttéraroma Mediterrán konyha: rakott ételek, halételek, rizottók
Szárított citromfű levél. BIO. Egy csomag 10 g szárított cirtomfű levelet tartalmaz. Konyhai felhasználás Tea: a legismertebb forma, amely nyugtató, stresszoldó és alvást segítő hatású. Ázsiai ételekben fűszerként: különösen thai, vietnámi és indiai konyhában használják szárított vagy őrölt formában. Levesek és curry-k: jól harmonizál kókusztejes alapokkal. Halak és tengeri ételek: frissíti és kiemeli az ízeket. Pácok és öntetek: grillezett húsokhoz, keleti marinádokhoz kiváló. Szörp, lekvár, pálinka: otthoni praktikákban gyakran ízesítőként alkalmazzák. Gyógyászati felhasználás Nyugtató és idegerősítő: segít stressz, szorongás és feszültség esetén. Alvásproblémák enyhítése: lefekvés előtt fogyasztva javítja az alvás minőségét. Emésztés támogatása: enyhíti a puffadást, görcsöket, javítja az emésztést. Illóolaj formájában: párologtatva vagy párnára cseppentve segíti a relaxációt és az alvást
Szárított kakukkfű BIO. Egy csomag 20 g szárított kakukkfű levelet tartalmaz. Felhasználása: Mediterrán ételek alapfűszere: húsokhoz (baromfi, bárány, marha), halakhoz, zöldségekhez, levesekhez és szószokhoz. Ízvilága: füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, szegfűszegre emlékeztető. Felhasználási módok: Friss levelek: közvetlenül az ételbe szórva. Szárított levelek: hosszabb ideig eltartható, intenzívebb íz. Egész ágak: levesekben, ragukban főzés közben, majd tálalás előtt eltávolítva. Felhasználási területek: Köhögés, torokfájás enyhítése (tea, szirup). Légúti fertőzések kezelése inhalálással. Emésztés serkentése, puffadás csökkentése. Külsőleg: fertőtlenítő hatású borogatás, bőrápolás.
Szárított körömvirág virágzat 10 g-os kiszerelében. Gyógyászati felhasználása Külsőleg: kenőcsök, krémek, olajok formájában sebek, égési sérülések, ekcéma, pattanások kezelésére borogatásként gyulladt bőrfelületre Belsőleg: tea formájában gyomor- és bélpanaszokra, májproblémákra nyugtató hatású, enyhíti a köhögést és a menstruációs görcsöket Elkészítési módok Körömvirág tea: 1 teáskanál szárított virágot forrázz le 2 dl vízzel, 10 percig áztasd. Körömvirág olaj: szárított virágokat áztass olívaolajban, majd szűrés után használhatod bőrápolásra. Körömvirág kenőcs: a virágokból készült kivonatot zsíros alapanyaggal (pl. sertészsír, kókuszolaj) keverve sebgyógyító krém készíthető. Óvintézkedések Allergia: a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, így allergiásoknál bőrirritációt okozhat. Terhesség alatt: belsőleges használata nem ajánlott. Hosszú távú fogyasztás: csak mértékkel, kúraszerűen alkalmazd.
Szárított levendula virágzat BIO. Egy csomag 10 g levendula virágzatot tartalmaz. Konyhai felhasználás Fűszerként: a szárított virágokat morzsolva használhatjuk húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez. Édességekben: kekszek, sütemények, házi fagylalt ízesítésére kiváló. Levendulatea: nyugtató hatású, segíti az elalvást és csökkenti a stresszt. Szörp és limonádé: a virágokból főzött szirup frissítő italokhoz adható. Gyógyászati felhasználás Nyugtató és stresszoldó: a levendula illóolajai segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. Alvásproblémák enyhítése: tea vagy illatos párna formájában elősegíti a pihentető alvást. Emésztés támogatása: enyhíti a puffadást és a gyomorpanaszokat. Fertőtlenítő hatás: külsőleg alkalmazva segíthet kisebb sebek tisztításában.
Szárított majoranna BIO. Egy csomag 20 g szárított majorannát tartalmaz. Felhasználás Húsételekhez: különösen jól illik disznó- és marhapörköltekhez, kolbászokhoz, hurkákhoz, fasírthoz. Levesekhez és főzelékekhez: gulyás, lencseleves, krumplis és káposztás ételek ízesítésére kiváló. Paradicsomos ételekhez: mediterrán receptekben gyakran használják, például tésztaszószokban. Zöldségekhez: bab, borsó, krumpli és káposzta mellé harmonizál. Fűszerként: szárított, morzsolt levelek formájában a leggyakoribb, de frissen is használható. Emésztésjavító: csökkenti a puffadást, gázképződést, és segíti a zsíros ételek feldolgozását. Görcsoldó hatású: teaként enyhíti a hasi görcsöket.
Szárított orvosi zsálya levél 10 g-os kiszerelésben. Gyógyászati felhasználása Öblögetés: szájüregi gyulladások, afták, fogínyproblémák kezelésére. Illóolaj: aromaterápiában nyugtató, fertőtlenítő hatású. Klimax tünetei: hőhullámok és izzadás csökkentésére gyakran ajánlják. Kulináris felhasználása Fűszerként: húsokhoz (különösen zsírosabb sertés- és libaételekhez), töltelékekhez, kolbászokhoz. Mediterrán konyha: tészták, mártások, olaszos ételek ízesítésére. Tartósítás: régen húsok pácolásánál is használták antibakteriális hatása miatt. Óvintézkedések Túlzott fogyasztás: az illóolajban lévő tujon nagy mennyiségben mérgező lehet. Terhesség és szoptatás alatt: belsőleges használata nem ajánlott. Hosszú kúra: csak mértékkel, kúraszerűen alkalmazd, ne folyamatosan
Szárított rozmaring BIO. Egy csomag 20 g szárított rozmaringot tartalmaz. Konyhai felhasználás Mediterrán ételek alapfűszere: különösen jól illik bárányhoz, csirkéhez, sertéshez, marhához és halhoz. Sültek és grillételek: a rozmaringos olaj vagy friss ágak kiválóan ízesítik a húsokat. Levesek, szószok, kenyerek: aromás, kissé fenyős íze karaktert ad a fogásoknak. Gyógyászati felhasználás Memória és koncentráció javítása: már az ókorban is ismerték, a középkorban memóriaerősítőként tisztelték. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás: rozmaringsav és illóolajai révén. Emésztés támogatása: serkenti az epe termelődését, enyhíti a puffadást. Külsőleg: rozmaringos fürdő vagy illóolaj frissítő, keringésjavító hatású.
Friss, BIO vöröshagyma. A vöröshagyma a magyar konyha egyik alapköve – karakteres ízével és sokoldalú felhasználhatóságával elengedhetetlen minden háztartásban.